Naast de bekende harde en zachte capsules, bestaan er tegenwoordig ook softgel capsules. Deze capsules herken je eenvoudig aan de doorschijnende schaal, vaak met een donkere, gouden teint. Softgel capsules zijn vaak gevuld met oliën als hennepolie of soms olijfolie.
Softgel capsules lijken verder qua uiterlijk veel op de bekendere capsules vanwege de gladde buitenkant. Een verschil is dat sofgels vaak worden gemaakt van cellulose in plaats van gelatine. Dit maakt dit soort capsules geschikt voor vegetariërs en veganisten, omdat er geen dierlijk materiaal in zit. We zeggen vaak, omdat het nog regelmatig voorkomt dat sommige softgels toch van gelatine gemaakt zijn. Opletten geblazen dus voor de vegetariërs en veganisten onder ons. Onze capsules bestaan uit HPMC (hypromellose) in plaats van gelatine en gluten. Ze zijn gemaakt van plantaardigmateriaal en zijn ‘gecoat’ met HPMC, wat ze erg geschikt maakt voor vegetariërs en veganisten.